MACBA
Ressenya col·lecció del MACBA.
Aspiradora - Eulàlia Grau.
Obra feta al 1973. Aquesta obra té un estil conceptual.
Descripció objectiva de l'obra: En aquesta peça trobem la imatge d'una dona amb un vestit de núvia com si fos aspirada per una aspiradora. La obra està feta amb una emulsió fotogràfica i pintura sobre tela.
Descripció subjectiva: És una peça on es crítica el sexisme. Els esteorotips d'aquells temps on la dona no tenia cap dret i les seves úniques obligacions són el netejar i el cuidar dels fills.
Dibuix esquemàtic de la peça:
Opinió personal: Aquesta obra em transmet un gran esperit crític i una defensa molt clara al feminisme. Crec que l'autora vol expressar que les dones no serveixen només per netejar i cuidar els fills. Que casarte no significa viure com una esclava.
Situa la peça de l'autor en un context històric:
Eulàlia Grau és l'artista més crítica davant la situació de la condició femenina. En la sèrie Discriminació de la dona (1977) on es pot trobar aquesta obra, es contrasta les imatges amb la finalitat de posar de manifest l'explotació que pateix la dona no solament en el mitjà artístic, sinó també dins de l'àmbit professional en general.
-Parla del discurs de l'artista i amplia la seva biografia
Eulàlia Grau, també coneguda pel seu nom de pila, neix a Terrassa l'any 1946. Després de formar-se en belles arts a l'Escola Eina i en disseny a Milà, comença els seus treballs a partir del collage, utilitzant fotografies extretes de la premsa escrita i adoptant una actitud crítica envers la informació transmesa a través dels mitjans de comunicació. Les seves obres tenen una significativa càrrega política i contingut social.
Entre els anys 1984 i 1990 viu a Berlín on, fent servir sovint el collage, treballa amb conceptes com la solitud, la incomprensió i la desesperació, tot i que deixant sempre una espurna d'esperança. L'any 1991, després d'especialitzar-se en estudis xinesos i cultura oriental, viu durant uns anys a Pequín.
Eulàlia se situa dins del grup de l'art conceptual català dels anys setanta, en el qual és interessant constatar la important presència d'artistes dones.